07-11-07

Verslag van mijn eerste marathon

Donderdagmorgen 1 november. Om 4 uur het bed uit. Eindelijk was het zover. Tijd om naar de Big Apple te vertrekken. Stipt op tijd kwam loopmaat Dirk ons oppikken om richting Zaventem te rijden. Ons geduld werd al meteen op de proef gesteld want het vliegtuig vertrok met meer dan 45 min vertraging.

Na een dikke 8 uur vliegen kwamen we aan in Newark. Alles ging vrij vlot en een uurtje later zaten we al op de bus richting Expo-center in Manhattan. Al meteen was de impossante skyline van Manhattan te zien. (foto1)

Toen pas drong het  tot ons door. We are here. Het afhalen van de nummers ging enorm vlot. Gewoon naar het standje van je nummer en hup je kreeg je zak met nr. en  een t-shirt. (foto2). We kuierden hier nog een klein uurtje rond langs diverse standjes. Garmin, New Balance, massage bats er was vanalles te vinden. Daarna ingechecked in het hotel en nog een klein toerke met gids rondgewandeld om wat restaurantjes en winkeltjes in de buurt te tonen.We waren bekaf en om 20 uur plaatselijke tijd hielden we het voor bekeken. Eigenlijk waren we al 21 uur wakker. En mijn verkoudheid ging ook niet over. Vrijdagmorgen gingen we dan in groep de start verkennen. Daarna waren we vrij en was het richting Epire state building etc. Amai wat een zicht. (foto 3). Alweer een vermoeiende dag maar we konden al veel bezoeken.

Zaterdagmorgen al om 7u30 in de lobby voor de friendship run. Na de toespraak aan  het gebouw van de Verenigde naties en rustig en kleurijk loopje van 3 km door Manhattan samen met Ilse,  kwamen we ook Clint en Koen tegen die woensdag al aankwamen.(foto 4+5)Tegen 10 uur was dat al afgelopen. Snel nog een koffieke bij Starbucks Coffee en nog want rondslenteren.(foto6)

 

In de namiddag dan een boottocht gedaan op de Hudson rond Manhattan. Oef niet rondlopen dus. ’s Avonds dan vroeg in bed want om 4u30 liep de wekker al af. Om 5u25 moesten we in de lobby zijn om naar de bussen te gaan die richting Staten Island reden. Amai wat een bedoening. Honderden meters bussen die aan en afreden. Ook hier liep alles vlot en rond 7 uur stond ik aan de start. Amai. Nog 3 uur wachten dus.

Een plekje zoeken in het gras, plastiek op de grond en nog wat uitrusten (foto7 ). Gelukkig was ik goed gekleed. Muts, fleece, lange broek en vest. Want het was toch frisjes. En wat doe je dan met je kleren voor de start hoor ik je vragen. Wel, iedereen krijgt een zak met je nr op. Die vul je op met je overtollige kledij en evt vestje t-shirt ofzo, voor na de race. Alles gaat in de bruine ups bestelwagens en dan aan de start ga je naar jouw bestelwagen en haal je je zak weer af. Goed gezien. Alhoewel bij ons het een enorm gedrum was om op tijd je materiaal af te geven. Stipt op tijd werden we verzocht naar ons startplaats te gaan. De zenuwen namen toe en verrek, ‘k had hoofdpijn. (die is trouwens niet meer overgegaan die dag)

Paar minuutjes later dan, boem het startschot en het traditioneel New-York New-York weerklonk uit de speakers. Meteen de eerste hindernis van de dag. De Verazano brug. Impressionant wel. En te weten dat er onder jou ook nog eens zoveel lopers bezig zijn. (foto8+9) Na de brug liepen we Brooklyn binnen en hier begon het al. Enorm veel volk en sfeer. Kinderen die klaar stonden om de handjes te klappen, bandjes die speelden. Ja hier en daar aan een kerk praise the lord etc. Geweldig gewoon. (foto10).

Na Brooklyn kwam Queens aan de beurt waar iets minder volk stond, maar naar ons normen toch nog altijd redelijk wat. Dan de Queensboro bridge over en deze vond ik echt lastig en lang. Maar ondertussen waren we halfweg en begon ik het al wat lastig te krijgen. Maar daarna draaiden we first avenue op. Ongeloofelijk wat een massa gekke Amerikanen. Zover je kon zien gewoon rijen dik. Alsof het hier een etappe van de Tour de France was. Hier stond ook Ilse om mij een banaantje aan te rijken. Die ik kon gebruiken trouwens (foto11). Vanaf hier, km27, werd het steeds lastiger. Maar het publiek stuuwde je voort. Come on, you’re looking good. En voor ik het wist zat ik in de Bronx. Welcome to the Bronx stonden ze op de brug te schreeuwen. Km 30 ging voorbij en gelukkig had de man met de hamer maar een kleintje meegebracht voor mij. De benen kregen het zwaarder van brug op brug af maar het ging nog. Na de Bronx dan richting Central park. Ook hier weer enorm veel volk. En terug come on. Only 5 miles to go. Het werd nog lasting. Ik was echt blij met het geroep van die Amerikanen of ik was efkes gestopt want ik had bijna krampen. In central park was het ook alles behalve plat. Altijd maar op en af. Nooit echt steil maar altijd op en af. 3u51’30” later stond ik aan de finish. Moe maar dik tevreden. (foto12) Kon het sneller mits beter uitgerust te zijn. Denk het wel. Maar dat was niet belangrijk, ik zat onder mij vooropgestelde 4 uur en het was genieten ondanks de pijn op het einde. De NY city marathon. Als je het ooit kunt doen en zekere aanrader. Kwa parcours misschien niet de mooiste, maar kwa sfeer en volk niet te evenaren denk ik. 40000 lopers aan de start en tussen de 1 en 2 miljoen toeschouwers.  

En bijna iedereen was blij. Ik zag zelfs dinsdag nog veel mensen met hun medaille om de nek door de stad lopen. Een geweldige loopervaring en een prachtige 6-daagse reis. Iedereen die mij steunde met mailtjes sms-jes reakties enz. Heel veel dank hiervoor. Het heeft echt geholpen om door te zetten. Ook zeker een bedankje voor coach Mario. Voor het schema dat me zover geholpen heeft. Zonder dat schema was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen. Bedank voor het werk dat je er allemaal insteekt coach.

En uiterraard ook een thx voor mijn vrouwtje die mij steunde. Ik was de laatste tijd veel op de baan en op de piste. De komende weken gaan zeker wat rustiger zijn nu. En niet te vergeten loopmaat Dirk, die de lange duurlopen iets minder lang deed duren. Met 2 is veel plezanter dan alleen 3 uur op pad gaan.

Ga ik nog marathons doen ? Ja zeker wel maar ’t zal bij eentje per jaar blijven. Dus ik denk dat Eindhoven mijn volgende doel wordt.

Foto1

skyline

Foto1nrafhalen

Foto2

empire

Foto3
clint

Foto4
friendship1

Foto5
starbuck

Foto6
liggende lopers

Foto7
brug

Foto8
zicht brug

Foto9
brook

Foto10
banaan

Foto11
medaille

Foto 12

20:40 Gepost door Yves in Algemeen | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

Terug thuis

Net thuis gekomen van een heel vermoeiende reis en wedstrijd. Marathon gelopen en de afgelopen dagen ook rondgestapt. Maar 'twas geweldig. Wat een boel reacties. Kga eerst wat uitpakken en een beetje uitrusten. Tegen morgen ofzo maak ik een uitgebreid verslag met wat foto's van NY en van onderweg.

 

10:45 Gepost door Yves in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |